Sporazum o izmeni Ustavne povelje

Sporazum o izmeni Ustavne povelje

1. Neposredni izbori za Skupštinu Srbije i Crne Gore biće održani odvojeno, u obe države članice, onda kada se održe izbori za republičke parlamente. Mandati sadašnjih poslanika u Skupštini SCG biće produženi do održavanja tih izbora.

2. Države članice nastaviće da ispunjavaju obaveze koje proističu iz Ustavne povelje. Nastaviće i rad na ispunjenju uslova za dalje napredovanje u evropskim integracijama, uključujući i punu saradnju sa Haškim tribunalom. Zajedno će raditi na ostvarivanju napretka u Procesu stabilizacije i pridruživanja, u skladu sa pristupom dvostrukog koloseka, dogovorenim sa Evropskom unijom.

3. Regulativa o mogućem referendumu u skladu sa članom 60. Ustavne povelje mora biti zasnovana na međunarodno priznatim demokratskim standardima. Država članica koja organizuje referendum sarađivaće sa Evropskom unijom na poštovanju međunarodnih demokratskih standarda, kako je predviđeno Ustavnom poveljom.

4. Tačku 1. i 3. usvojiće skupštine država članica i Skupština SCG, u obliku izmene i dopune Ustavne povelje i Zakona za sprovođenje Ustavne povelje.

Predsednik SCG Svetozar Marović

Predsednik Srbije Boris Tadić

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost

Havijer Solana

Beograd, 7. april, 2005.

Ostavite komentar